
Агуулга
- Гал тогооны үүсэл хөгжил
- Гал тогооны төрөл
- Гал тогооны өрөөний хадгалах зайг нэмэгдүүлэх
- Гал тогооны өрөөний задгай тавиур хадгалах дүрмүүд
- Гал тогооны өрөөний тавцангийн материал сонгох
- Гал тогооны өрөөний шал,ханын дэвсгэрийн материал
- Гэрэлтүүлэг сонгох
- Стандарт хэмжээ
- Орон сууцны БНБД
- Ашигласан материал
Оршил
Гал тогооны өрөө нь хоол унд бэлтгэх, хийх, хадгалах гол үүрэгтэй бөгөөд ямар ч сууцанд орших чухал ач холбогдолтой өрөө юм. Тиймээс тухайн сууцнаас хамааран өөр өөр төлөвлөлттэй байх ба хүн ихээхэн цагаа зарцуулж хоол бэлтгэдэг учир хүнд гоо зүйгээс гадна тав тухтай, функциональ байдалд анхаарч төлөвлөн дизайн гаргах шаардлагатай байдаг. Тиймээс өнөөдөр гал тогооны дизайн нь дэлхий даяар асар том зах зээл бөгөөд Архитектурын интерьер хичээлийн хүрээнд тухайн сэдвийг судалж нйитлэл гаргасан болно.
Гал тогооны гарал үүсэл
Эрт дээр үед хүмүүс газар дээр гадаа барьсан ил гал дээр хоол хийдэг байсан. Хожим нь энгийн өрлөгийг мод, хоол хүнсийг доороос нь тулах тулгуур болгон ашигладаг байв. Дундад зууны үед хоолыг ихэвчлэн галын дээгүүр өлгөөтэй төмөр тогоонд хийдэг байв. Эдгээр хоол хийх газрууд нь дулаан, гэрэл, аюулгүй байдал, мэдээжийн хэрэг хүнсний гол эх үүсвэр байсан тул хүмүүсийг бөөнөөрөө цугларахад хүргэсэн.
Яндан үүсэж ихэнх айлуудад хэрэглэгддэг болох хүртэл буюу 16-р зуун хүртэл галын улмаас үүссэн утаа тортог нь маш том асуудал байсан. Яндангийн тусламжтайгаар том танхимаас утаа гарч, амьсгалахад хялбар болгож, задгай зууханд том гал асаахад хялбар болгосон.
Зарим айлууд гал тогооны өрөөгөө доод давхарт байрлуулж, байшингийн гол хаалганаас хол байлгадаг байв. Газар доорхи гал тогооны өрөөнүүд нь арын хашаандаа угаалга хийх боломжтой, мөн гадагшаа шууд гаран юмс худалдан авах боломжтой давуу талтай байв. Энэ үед чинээлэг биш айлууд буюу үйлслэгчгүй айлууд гал тогоогоо гэрийнхээ хамгийн цаана, бусад өрөөнөөсөө зайдуу байрлуулж байв. Энэ нь ч тэр үедээ зөв санаа байсан бөгөөд учир нь хоол хйих ба гэрийн ажил нь эмэгтэйчүүдийн ажил гэж үзэгддэг ба зочдод харуулахад тохиромжгүй гэж үздэг байв.
Гал тогооны төрөл
- Нэг ханын гал тогоо

Нэг ханын гал тогооны зохион байгуулалт нь хамгийн жижиг гал тогооны өрөөнд тохиромжтой. Энэ нь зөвхөн нэг ханыг эзэлдэг бөгөөд эргэн тойрон алхах зай үлдээдэг. Энэ нь үндсэн ханын болон суурийн кабинетаар хийгдсэн.

Галлерейн гал тогоо нь хоёр талдаа тавилгатай, тэдгээрийн хооронд нарийхан зайтай зохион байгуулалт юм. Энэ гал тогоо нь жижиг байшин эсвэл ганц хүн гал тогооны өрөө ашигладаг жижиг гэр бүлд тохиромжтой. Энэхүү зохион байгуулалт нь хоёр талдаа суурь болон ханын шүүгээ бүхий загвар юм.

3. L хэлбэртэй гал тогоо
L хэлбэрийн гал тогоо нь хоёр эгнээ ханатай бөгөөд тэдгээр нь хоорондоо перпендикуляр байрладаг бөгөөд энэ нь L үсэг хэлбэртэй байдаг. Энэ нь орчин үеийн орон сууцны гал тогооны өрөөний хамгийн ашигтай загваруудын нэг юм. Энэхүү зохион байгуулалт нь цахилгаан хэрэгсэл болон шүүгээг хана дагуу байрлуулсгаар голд нь чөлөөтэй зайтай байх бөгөөд ингэснээр та хоол хийх явцад хөдөлж болно.
4. U хэлбэртэй гал тогоо

U хэлбэрийн гал тогоо нь лангуу нь гал тогооны өрөөний гурван талыг дагуулан байршиж,U үсгийн хэлбэрийг бий болгодог зохион байгуулалтыг хэлнэ. Энэ нь олон талт бөгөөд том, жижиг галтогооны бүх гал тогооны өрөөнд тохиромжтой бөгөөд шаардлагатай бүх хэрэглүүрийг бүрэн бүтэн байлгахын тулд төлөвлөх боломжтой.U хэлбэрийн гал тогооны зохион байгуулалт нь хангалттай өргөнтэй том гал тогооны хувьд маш сайн сонголт юм.

Гал тогооны хэллэгээр бол хойг нь ажлын тавцантай нэгж гэдгээрээ аралтай төстэй боловч гал тогооныхоо голдчөлөөтэй зогсохын оронд нэг үзүүр нь хананд наалддаг. Хойг нь гурван талааснэвтрэх боломжтой бөгөөд таны гал тогооны өрөөний зохион байгуулалтын өргөтгөл болж өгдөг бөгөөд нээлттэй гал тогооны өрөөний зайг тусгаарлахад тусалдаг.
Гал тогооны өрөөний хадгалах зайг нэмэгдүүлэх
Гал тогоогоо ач холбогдлын дарааллаар нь дулааны зураг болгон төсөөлж эхэл. Зуух суурилуулсан газар болон түүний хажууд байрлах зай нь хамгийн чухал зүйл байх болно, учир нь энд бүх үйл ажиллагаа явагддаг. Гал тогооныхоо бусад хэсгийн үйл ажиллагааны ач холбогдлын зэргийг тодорхойлохын тулд эндээс гадагш чиглэн ажиллах нь зүйтэй. Гал тогооныхоо дулааны зураглалыг хэрэглээний дарааллаар нь гаргасны дараа дизайныг шийдэхэд хялбар болно. Энэ бол жижиг гал тогоонд зориулсан агуулахын ухаалаг санаануудын нэг бөгөөд боломжтой орон зайгаа бүрэн ашиглахад тусална.
Гал тогооны өрөөний задгай тавиур хадгалах дүрмүүд

Нээлттэй тавиур нь модерн хэв маягт түгээмэл хэрэглэгддэг юм. Гэсэн хэдий ч задгай тавиуртай гал тогооны хадгалах санаанууд нь аяга, шил, аяга, хутганы хэрэгсэл, тавиур дахь хоол хийх хэрэгсэл гэх мэт өдөр бүр хэрэглэж болох зүйлстэй хамгийн сайн тохирдог. Эдгээр зүйлсийг өдөр бүр хэрэглэх тул тогтмол угаажбайх нь ил гарсан зүйлс тоос шороо цуглуулах вий гэсэн асуудлаас зайлсхийх боломжтой.
Дэгээ

Дэгээ, соронзон тууз, бэхэлгээний самбар, өлгөөтэй зохион байгуулагч гэх мэт хэрэгслүүд нь гал тогооны өрөөний хязгаарлагдмал зайд хамгийн тохиромжтой. Эдгээр нь гал тогооны дээд шүүгээний доор, гал тогооны шүүгээний задгай тал, гал тогооны шүүгээний хаалганы дотор тал, хана зэрэг бүх сул орон зайг ашиглан жижиггал тогоонд зориулсан ухаалаг шийдэл юм. Гал тогооны дээд шүүгээний доор дэгээ ашиглан аяга, аяга өлгөх боломжтой тул өдөр тутмын хэрэглээ болсон эдгээр зүйлсийг хүрч, буцааж тавихад хялбар болгоно.
Өндөр тавилга

Нэрнээс нь харахад өндөр тавилгууд нь хамгийн өндөр нь юм. Тэд гал тогооны тааз хүртэлх бүх зайг ашигладаг тул хамгийн их хадгалах зайг бий болгодог. Эдгээр нь янз бүрийн өргөнтэй байдаг тул гал тогооны бүх төрлийн дизайнд тохиромжтой.
Нээлттэй талт өндөр нэгж

Энэхүү өндөр тавилга нь нэг талдаа нээлттэй бөгөөд аяга тавагны нэг хэсгийг орон зай хэмнэх арга юм. Өндөр нэгж нь хоёр хэсэгтэй. Эхнийх нь богино долгионы зуух, тандем шургуулга, дарсны тавиуртай. Хоёр дахь нь задгай талдаа шилэн тавиуртай бөгөөд таны нарийн аяга таваг харуулах болно. Дотор нь LED туузан гэрлийг ашиглан гэрэлтүүлдэг. Энэхүү загвар нь гал тогооны өрөөний нягт орон зайг хамгийн сайн ашигладаг, учир нь энэ нь урд талд нээгдэхэд саад болохгүй.
Татдаг шүүгээ

Энэхүү шүүгээ нь тосон сав, сүмс, шилэн лонх эсвэл өндөр, хөмрөх, хагарч болзошгүй савыг хадгалах зориулалттай. Асуудалгүйгээр хоол хийх боломжийг танд олгохын тулд зуухныхаа хажууд тос гаргагчийг суурилуулсан байдаг.
Гал тогооны өрөөний тавцангийн материал сонгох
Боржин чулуу

Энэхүү уламжлалт боржин чулуун ширээний тавцан нь таны гал тогооны өрөөний үнэ цэнийг нэмэгдүүлэхийн зэрэгцээ энэ материалын бат бөх чанарыг нэмэгдүүлдэг.Байгалийн материал болох боржин чулууг олон зууны турш барилгын материал болгон ашиглаж ирсэн. Боржин чулуу, кварц нь бараг ижил үнэтэй ч боржин нь гялбаагаа хадгалахын тулд хүний хийсэн кварцаас арай илүү анхаарал халамж шаарддаг. Энэ нь толбо, ялангуяа тос, дарсны ул мөр, хүчил, содыг хурдан арилгадаг.
Цагаан ламинатан гал тогооны тавцан

Ламинат тавцан нь төсөвт хамгийн хэмнэлттэй сонголт бөгөөд байгалийн чулуу, мод, кварцыг санагдуулам шинэ хэв маягийн ачаар хагас зардлаар цэвэрхэн өнгөлгөө өгөх шилдэг сонголт болж байна.
Дахин боловсруулсан тавцан

Дахин боловсруулсан тавцан нь бетон, шил, цаас, нийлмэл, хуванцар зэрэг олон төрлийн тогтвортой материалаар хийгдсэн байдаг. Дахин боловсруулсан ширээний тавцангууд нь мөн олон төрлийн өнгө, бүтэцтэй байдаг.
Гал тогооны өрөөний ханын дэвсгэрийн материал

Гал тогооны өрөөний шалны дэвсгэрийн материал

Гэрэлтүүлэг сонгох Гэрэлтүүлэг нь countertop үйл ажиллагааг гэрэлтүүлэх гайхалтай ажил хийдэг. Жишээлбэл, хэрэв та гал тогооны өрөөндөө яндан тавихаар төлөвлөж байгаа бол энэ нь таны зуухны ихэнх хэсгийг сүүдэрт шингээж, хоол хийхэд хэцүү гэдгийг мэдэж аваарай.
Зүүлт гэрэл

Тодорхой объект руу нүдийг татах замаар фокусын цэгийг бий болгодог. Энэ нь таны гал тогоон дизайн, архитектурын онцлох зүйлсийг харуулах болно. Хэрэв та арал эсвэл өглөөний цайны лангуу барихаар төлөвлөж байгаа бол эдгээр гэрлийг дээр нь өлгөх боломжтой. Хэрэв та зөвхөн суурь шүүгээ бүхий гал тогооны өрөөнийзагвар зохион бүтээхээр төлөвлөж байгаа бол энэ зурагт үзүүлсэн шиг тавиур дээр зүүлт гэрэл ашиглаж болно.
Cove гэрэл

Хэрэв та задгай ханатай гал тогооны өрөөтэй эсвэл таны гал тогоо таны амьдарч буй орон зайнаас харагдаж байвал гоо зүйн хувьд тааламжтай байхын тулд булангийн гэрлийг суулгаарай. Үүнээс гадна эдгээр гэрлүүд нь таны гал тогоо болон нийтийн талбайн хооронд тэгш хэмийг бий болгоно. Гал тогооны өрөөнд хонгилын гэрлийг суурилуулахтай холбоотойцорын ганц асуудал бол тэд дээврийн хөндийг эзэлдэг явдал юм.
Туузан гэрэл

Туузан гэрэл нь гал тогооны өрөөнд зөөлөн гэрэлтүүлэг нэмэх маш сайн арга юм. Та тэдгээрийг ханын шүүгээний доор, тавиур дотор эсвэл шалан дээр суулгаж болно. Хэрэв ямар ч хурц гэрэл асаахыг хүсэхгүй байвал туузан гэрэл нь шөнийн цагаар чиглүүлэгч гэрэл шиг ажилладаг.
Стандарт хэмжээ
Гал тогооны өрөөний стандарт гүн: 600 ммГал тогооны өрөөний стандарт өндөр: 900 ммГал тогооны өрөөний стандарт өргөн:300мм, 400мм, 500мм, 600м, 800мм, 1000мм, 1200мм
Ханын шүүгээний стандарт гүн: 300мм-ээс 350мм хүртэлХанын шүүгээний стандарт өндөр: 400мм-ээс 700ммГал тогооны өрөөний ханын шүүгээний стандарт өргөн:300мм, 400мм, 500мм, 600м, 800мм, 1000мм, 1200мм
Жижиг гал тогооны угаалтуур: 500 мм гүн x 600 мм өргөн Дунд гал тогооны угаалтуур: 500 мм гүн x 1000 мм өргөн Том гал тогооны угаалтуур: 500 мм гүн x 1200 мм өргөн
Жижиг хөргөгчний хэмжээ: 500 мм өргөн x 850 мм өндөр Дунд зэргийн хөргөгчний хэмжээ: 600мм өргөн x 1460мм өндөр Өндөр хөргөгчний хэмжээ: 600мм өргөн x 1750мм өндөр Давхар хөргөгч: 908мм өргөн x 1760мм өндөр
Ганц бие даасан зуухны хэмжээ: 600мм өргөн x 900мм өндөр Давхар хүрээтэй зуухны хэмжээ: 1100мм өргөн x 900мм өндөр Ажлын ширээний доор нэг зуухны хэмжээ: 600 мм өргөн x 850 мм өндөр Давхар зууханд суурилуулсан хэмжээ: 600мм өргөн x 850мм өндөр Плитаны хэмжээ: 600 мм өргөн x 580 мм гүн
Ажлын ширээний аяга таваг угаагчийн хэмжээ: 600 мм өргөн x 850 мм өндөр Угаалгын машины хэмжээ: 600мм өргөн x 850мм өндөр Хатаагчны хэмжээ: 600 мм өргөн x 850 мм өндөр Богино долгионы зуухны хэмжээ: 500мм өргөн x 330мм өндөр
Гал тогооны өрөө төлөвлөх дүрэм

Дүрэм 1 – Гал тогооны өрөөний хаалгыг цөлөөлөхба
Гал тогооны хаалга болон хамгийн ойрын нэгжүүдийн хооронд дор хаяж 400 мм зай байгаа эсэхийг шалгаарай. Энэ нь үндсэндээ нэгж болон хаалгатай хананы хооронд 1200 мм зайтай байх ёстой гэсэн үг юм.
Хэрэв та гал тогооны өрөөний нарийн гал тогооны өрөө барихаар төлөвлөж байгаа бөгөөд өрөөний өргөн нь 1800 мм-ээс бага бол 600 мм-ийн гүнтэй стандарт төхөөрөмжийг ашиглах боломжгүй юм. Та захиалгаар ашиглах хэрэгтэй байж магадгүй (гэхдээ энэ нь цахилгаан хэрэгсэлд нөлөөлөх болно) эсвэл загвараа эргэн харах хэрэгтэй.

Дүрэм 2 – Нэгж хоорондын зай
Нэгжийн гүйлтийн хооронд хамгийн багадаа 1200 мм зай үлдээгээрэй. Ихэнх хаалга нь аяга таваг угаагч, зуухны хаалга, нэгжийн хаалга гэх мэт 600 мм хүртэл нээгддэг тул хаалга онгорхой байх үед хамгийн багадаа 1200 мм-ийн зай нь хүмүүсийг нэвтрүүлэх боломжийг олгоно.
Нэгжийн хоорондох 1500 мм-ийн зай нь хаалга хаагдсан үед хоёр хүнийг хялбархан нэвтрүүлэх боломжийг олгоно.

Дүрэм 3 – Ажлын гурвалжин
Ажлын гурвалжинг 7 метр ба түүнээс бага зайд байлгахыг хичээгээрэй, энэ нь ажлын тав тухтай зайг бий болгоно.

Дүрэм 4 – Ажлын тавцан ба хананд суурилуулсан шүүгээний хоорондох зай
Ажлын тавцан дээрх шүүгээний доор хангалттай ажлын зай байгаа эсэхийг шалгахын тулд ажлын тавцан болон хананд суурилуулсан шүүгээ хооронд дор хаяж 400 мм зай үлдээнэ үү.

Дүрэм 5 – Хаалганы хөндлөнгийн оролцоо
Орох хаалга эсвэл төхөөрөмжийн хаалга нь бие биедээ саад болохгүй гэдгийг анхаарна уу.

Дүрэм 6 – Суудлын ард зай
Замын хөдөлгөөнийг нэвтрүүлэхийн тулд суудалтай хоолны газрын ард хангалттай зай гаргаж өгөх хэрэгтэй. Ширээ, лангуунаас хана болон суудлын талбайн арын бусад саад тотгор хүртэлх хамгийн бага зай нь 800 мм байна. Хэрвээ хэн нэгэн хажуугаар нь явах бол 1100 мм-ийн зайтай байх ёстой. Тэргэнцэр нь хоолны газрын хажуугаар ая тухтай явахын тулд 1500 мм зайтай байх ёстой.
Дүрэм 7 – Хоол бэлтгэх, ажлын хэсэг
Хоол бэлтгэх, ажлын талбайг угаах зориулалттай угаалтуурын дэргэд хамгийн багадаа 800 мм өргөн ажлын тавцан тавихыг зөвшөөрнө.

Дүрэм 8 – Хоол хийх гадаргуу
Хоол хийх талбайн аль алинд нь тохиромжтой ажлын зайг хангахын тулд зуухны хоёр талаас хамгийн багадаа 300 мм зайд байлгана. Мөн зуухны дээгүүр шатамхай бус гадаргуутай, 600 мм-ээс багагүй зай байгаа эсэхийг шалгаарай.

Дүрэм 9 – Замын хөдөлгөөн
Гал тогоо байшингийн бусад хэсэгт гол зам байх ёсгүй. Замын хөдөлгөөн гал тогооны ажлын гурвалжинг хөндлөн гарахгүй байгаа эсэхийг шалгаарай.
Дүрэм 10 – Ажлын байрыг бүү эвд
Аливаа зүйлийг хэвийн байлгахыг зорьж, хоёр том ажлын төвийн хооронд бүтэн өндөртэй шүүгээ эсвэл цахилгаан хэрэгсэл бүү байрлуул.

Дүрэм 11 – Угаалтуурыг голд нь байрлуул
Угаалтуур нь гал тогооны хамгийн их ашиглагддаг хэсэг тул ажлын гурвалжны төвд байрлуулах нь зүйтэй.
Дүрэм 12 – Аяга таваг угаагч
Аяга таваг угаагчаа байрлуулахдаа хоёр талаас нь ачаалахын тулд булангаас 500 мм-ээс багагүй зайд байгаа эсэхийг шалгаарай. Мөн аяга таваг угаагчийн өмнө буулгах зай байгаа эсэхийг шалгаарай.

Дүрэм 13 – Зууханд тавих зай
Доод талбар болгон ашиглахын тулд зуухны хажууд хамгийн багадаа 400 мм байх шаардлагатай. Богино долгионы хувьд ч мөн адил.

Дүрэм 14 – Хөргөгчинд зай тавьж өгнө
Хөргөгчний хаалгыг онгойлгох тал дээр эд зүйлсийг байрлуулахад хамгийн багадаа 400 мм-ийн ажлын талбайн зай байх ёстой.
Дүрэм 15 – Гал
Галын дүрэм журам, дүрэм журмын дагуу шаардлагатай утаа мэдрэгч, унтраах хэрэгслийг бүү мартаарай.
Дүрэм 16 – Дүрэм журам
Гал тогооны дизайн тань нийцэж байгаа эсэхийг шалгахын тулд барилгын дүрэм, стандартыг сайтар шалгаж үзээрэй.
Орон сууцны БНБД
1.1 Адрын давхарт байрлах сууцны өрөө болон гал тогооны өрөөний өндөр тухайн давхрын нийт талбайн 50 хувиас багагүй хэсэгт харьцангуй намхан өндөртэй байж болно.
1.3. Хонгилын зохион байгуулалттай төлөвлөх орон сууцны барилгын сууцны өрөө, гал тогоо, ариутгах татуургагүй ариун цэврийн өрөө, гонх (айлын сууцны шууд орцноос бусад) шатны талбай, үндсэн хонгил болон өндөр настан, тахир дутуу иргэд амьдрах сууцны өрөө, нийтийн сууцны олон нийтийн ажлын зориулалттай өрөө тасалгаа, байгалийн гэрэлтүүлгээр хангагдсан байх ёстой.
Бүх төрлийн орон сууцны барилгын сууцны өрөө, гал тогооны өрөөнд байгалийн гэрэл тусах цонхны нүхний талбайн доод хязгаар тухайн өрөөний шалны нийт талбайн 1:8-иас багагүй байх ёстой.
1.3.1 Нийтийн сууцны ниш болон цахилгаан зуух, агааржуулалтын татах системээр тоноглосон нэг өрөө сууцны гал тогоог байгалийн гэрэл тусахааргүй төлөвлөж болно.
2.4 гал тогооны өрөөг дээд зэрэглэлийн сууцанд 12 ам/м, дунд зэрэглэлийн сууцанд 8 ам/м, доод зэрэглэлийн сууцанд 6 ам/м,
2.6 Жорлонгийн өрөөнд сууцны болон гал тогооны өрөөнөөс (тахир дутуу иргэдийн байрнаас бусад) шууд орохоор төлөвлөж болохгүй. Жорлон угаалгын онгоц шүршүүрийн өрөөг сууцны өрөө, гал тогооны харалдаа дээд давхарт байрлуулан төлөвлөж болохгүй. Харин хоёр түвшинд байрлах айлын сууцны жорлон, угаалгын онгоц шүршүүрийн өрөөг сууц, гал тогооны өрөөний харалдаа дээд давхарт нь байрлуулан төлөвлөж болно.
2.7. Орон сууцны барилгад байх туслах өрөө тасалгааны өргөний доод хязгаар гал тогооны өрөөнд 1.7 м, Тахир дутуу иргэдийн сууцны туслах өрөөний өргөний доод хязгаар гал тогооны өрөөнд 2.2 м, Техник мэргэжлийн сургууль, тусгай дунд боловсролын сургуулийн дотуур байрны нэг бүлгийг зургийн даалгаврыг үндэслэн 50-иас ихгүй хүнтэй байхаар тооцож түүнд тохирсон гал тогоо бусад туслах өрөө тасалгаа төлөвлөнө.
2.10 Нийтийн сууцанд амьдрах 6 хүртэлх хүн тутамд 5 ам/м-ээс багагүй талбайтай гал тогооны өрөө, харин түүнээс олон хүн байх нөхцөлд нэг хүн ногдох талбайн доод хязгаар 0.8 ам/м-ээс багагүй байхаар тооцож төлөвлөсөн Зургийн даалгаврын дагуу нийтийн сууцанд нэгдсэн нэг гал тогооны өрөөтэй байхаар төлөвлөхийг зөвшөөрнө.
3.4. Айлын сууцны өрөө болон нийтийн байрны гал тогоо, жорлон, угаалгын, онгоцны, шүршүүрийн өрөөнөөс салхивчийн сорох байгууламж төлөвлөнө. Гал тогооны өрөөний хийн ус халаагчаас ялгарах хийг нэмэлт сорох байгууламжаар зайлуулахаар тооцож төлөвлөнө.
3.5 Гал тогоо, жорлон, угаалгын онгоц, шүршүүрийн өрөө, хүнсний агуулахын салхивчийн хоолойг сууцны дулааны узель, тээврийн хэрэгслийн дулаан зогсоолын салхивчийн хоолойтой нэгтгэж төлөвлөхийг хориглоно.
3.12 Хатуу түлшээр ажиллах дулааны эх үүсвэрийг гал тогоонд эсвэл тусгай зориулалтын өрөөнд байрлуулан төлөвлөнө.
Хоолны газрын нийтлэг журам
3.2.Хоолны газрын агаар сэлгэлтийн системийг гал тогоонд ялгаруулж буй хоолны үнэр, утаа, уурыг үйлчилгээний танхимд тархахгүй байх нөхцөлийг бүрдүүлж, бусад өрөө, тасалгааны талбайн хэмжээ онцлогоос хамаарч агаар сэлгэлтийн системийн хүчин чадлыг тооцож суурилуулсан байна.
3.3.Хоолны газарт суурилуулсан агаар сэлгэлтийн системийн дуу нь 67 децибаллаас дээшгүй байна.
3.4.Хоол үйлдвэрлэлийн өрөөний шал, хана, таазыг ус нэвтэрдэггүй, бат бөх, тэгш гөлгөр гадаргуутай, өнгө үзэмж сайтай цэвэрлэхэд хялбар засаж сэлбэх боломжтой материалаар хийж, хортон шавьж, бичил биетэн үржихээс хамгаалсан байна.
3.8.Техник, тоног төхөөрөмж нь цахилгааны болон галын аюулгүйн техник ашиглалтын дүрмийн шаардлагыг бүрэн хангасан байна.
5.2.Хоолны газрын бүтэц нь хоол үйлдвэрлэл, үйлчилгээний технологийн урсгал шугамыг баримталсан, ажлын байр нь шаардлагатай тоног төхөөрөмжөөр бүрэн хангагдсан байна.
2.22. (А-Е) Хооллох танхимын нэг суудалд ноогдох талбайг доор зааснаас багагүй байхаар тооцож төлөвлөнө.
Нэр томьёо
Гал тогоог төлөвлөхдөө орон зайг дотор нь хоол бэлтгэх, хооллох гэсэн хоёр бүс болгон авч үздэг. Өөрөөр үүнийг ажлын ба зоогийн талбай гэж тайлбарладаг. Энд талбай харьцангуй их байх шаардлагатай.
Гал тогоог өрөөний хэмжээ буюу зориулалтаар дараах байдлаар ангилдаг
- Гал тогоо, ниша
- Ажлын гал тогоо,
- хоол идэж болох давчуу, гал тогоо
- гал тогоо, хооллох өрөө
Гал тогоо-ниша (булангийн гхл тогоо): цахилгаан зуух, агаарыг оруулах ба зайлуулах ердийн буюу механик эргэлттэй салхивчийн сувгаар тоноглогдсон, хооллох бүс байхгүй, айлын сууцны амьдрах хэсэгт болон туслах өрөөнд байрладаг гал тогоо юм.
Ажлын гал тогоо нь байгалийн гэрэлтүүлэг, агааржуулалт сайтай, бие даасан жижиг тасалгаа байна. Талбайн хэмжээ 5метр квадрат орчим байна. Үүнийг ам бүл цөөтэй юм уу, дундын үйлчилгээний газруудын зориуд байранд нь төлөвлөсөн тохиолдолд төлөвлөх нь зохимжтой.
Давчуу гал тогоо, хоолны өрөө нь 6-8м2 талбайтай байж болох тул тэнд зөвхөн хоёроос цөөнгүй хүн зэрэг хооллох боломжтойгоор ялгаатай. Иймд олон ам бүлтэй айлд энэ арга барилыг зориулбал нийтийн Өрөөнд өрхийн бүх гишүүд хамтдаа хооллох бололцоотой байр сонгох шаардлагатай
Гал тогоо, хооллох өрөө : хоол бэлдэх болон гэр бүлийн бүх гишүүн хамтдаа хооллох боломжтой бүслэл гаргасан гал тогооны өрөө юм. Энэ өрөөний талбайн хэмжээ 8м2-с багагүй байна. Өрхийн ам бүл, үүнээс олон бол талбайн хэмжээ 10-18 м2 хүртэл байх нь боломжтой
Ашигласан материал
1.Anne Reagan– A brief history of kitchen room
2.Thompson, Theodor (1992) Medieval Homes, Sampson Lowel House
3.Rawsthorn, Alice (2010-09-27) Modernist triumph in the kitchen
4.Өэлүн. А (2020) Орон сууцны барилгын архитектур лекц 5,6
5.МОНГОЛ УЛСЫН БАРИЛГЫН НОРМ БА ДҮРЭМ 31-01-01- ОРОН СУУЦНЫ БАРИЛГЫН ЗУРАГ ТӨСӨЛ ТӨЛӨВЛӨХ НОРМ БА ДҮРЭМ
6.ХООЛНЫ ГАЗРЫН НИЙТЛЭГ ЖУРАМ- Хүнс, хөдөө аж ахуй, хөнгөн үйлдвэрийн сайдын 2010 оны 206 дугаар тушаалын хавсралт
Бэлтгэсэн
В181320072 А.Цэлмүүн
В181320094 Б.Ундрал
В181320098 Б.Мишээл